Trek-Utrecht

Controleer of je recht hebt op huurtoeslag

Controleer of je recht hebt op huurtoeslag

De huur is tegenwoordig vrij hoog. Als je te weinig inkomen hebt, kun je kijken of je recht hebt op huurtoeslag. De huurtoeslag is kan je helpen om de huur goed te kunnen betalen. Je mag niet te veel verdienen anders krijg je de huurtoeslag niet. Zolang je niet boven de vermogensgrens valt kan het zijn dat je recht op de huurtoeslag hebt. De huurtoeslag kun je laten berekenen online.

Een lichtplan maken. Hoe belangrijk is dat?

Wanneer mensen hun huis inrichten wordt het meest gedacht aan de verf, het behang, de vloeren en de meubels. Pas veel later wordt er gedacht aan de verlichting. De verlichting is net zo van waarde in het huis als alle andere dingen die je inricht. Misschien is de verlichting toch wel belangrijk omdat die een belangrijke functie heeft. Namelijk dat die je huis licht en sfeer brengt. Een lichtplan maken kan dus belangrijk zijn want in elke ruimte gebruik je ander licht.

Wat is een lichtplan?

Als je bezig bent met een lichtplan dan werk je de opzet uit van de verlichting in het huis. Met een lichtplan breng je ideeën tot leven over je verlichting. Je kunt in het lichtplan de lampen zetten voor elke ruimte en welke sfeer deze zouden moeten brengen.

Je krijgt een goed beeld van de uitwerking op jouw interieur. Door middel van het lichtplan kun je ook voorkomen dat je met aansluitpunten zit die onbruikbaar zijn, maar ook aansluitpunten die je mist. Om die reden kan een lichtplan al een goed idee zijn.

Hoe maak je een lichtplan?

Je begint met een plattegrond te maken waar je alle ruimtes erin zet van je huis. De ruimtes moeten dezelfde maatvoering hebben als wat er ook is in het huis. Je plaats ook de meubels op de plattegrond. De schilderijen en kunst plaats je ook op de plattegrond. Heb je vaste aansluitpunten en technische voorzieningen dan zijn deze ook handig voor het lichtplan.

Wanneer je dat gedaan hebt, ga je met cirkels de activiteiten aangeven die plaatsvinden in een ruimte. Geef deze duidelijk aan. Bijvoorbeeld: wat is de eethoek of wat wordt de zithoek en zoveel meer. Je kunt nu beginnen om de basisverlichting te plaatsen in de plattegrond. Als je de basisverlichting geplaatst hebt, kun je beginnen om de sfeerverlichting op de plattegrond te zetten.

Je creëert dan sfeer in de ruimtes waar je wilt door lichtvlakken te maken. Je speelt dan met het licht en het donker. Je kunt dit afwisselen met diffuse verlichting. Als laatste ga je de taakverlichting toepassen op de plattegrond. Dat betekent dat je op de plekken waar je bijvoorbeeld wilt lezen een goed gericht licht kunt gaan zetten.

Is een lichtplan belangrijk?

Een lichtplan kan voor je belangrijk zijn. Je kunt het zien als een ontwerp voor de ideale verlichting op de juiste plaatsen in de woning. Het helpt je om die beter te zien als je een lichtplan maakt. Een lichtplan toont jou, hoe je op een efficiënte manier je woning kan verlichten. Er wordt rekening gehouden met de functie, de kleur van de ruimtes en de inrichting van je huis.

MEER TE WETEN KOMEN

wooncollage

Besparen